LIBIS Gebruikersdag 23/05/2023



Verwelkoming


"Verwelkoming & verloop van de dag"

Presentatie: 'Verwelkoming' (Jo Rademakers & Bart Peeters)


Update dienstverleningen (LIBIS)


Presentatie 'Alma Update' (Gijs Noels)
Presentatie 'Limo Update' (Veerle Kerstens)
Presentatie 'Teneo Update' (Dirk Kinnaes)
Presentatie 'Heron Update' (Valérie Adriaens)


Document Delivery @ LIBISnet


"De essentie van ons werk is informatie op een efficiënte en transparante manier aanbieden aan de eindgebruiker. Door de grote evoluties in en het toenemende belang rond ’e’- commerce, worden de verwachtingen van de eindgebruiker met betrekking tot ‘document delivery’ alleen maar hoger. Momenteel worden er binnen LIBISnet, en de bredere AlmaPrimo Community, meerdere vormen van document delivery toegepast. Het zijn deze document delivery opties die we willen kaderen vanuit zowel het perspectief van de eindgebruiker, als dat van de bibliotheek."

Presentatie 'Document Delivery' (Veerle Kerstens & Gijs Noels)


Rapido a new resource sharing platform


"Om aan de groeiende verwachting te voldoen waarbij gebruikers elk document – ongeacht bibliotheken het bezitten of in licentie hebben – snel kunnen verkrijgen, ontwikkelde Ex Libris Rapido. Judith Fraenkel werpt een licht op de strategische visie van Ex Libris inzake resource sharing en geeft een demo van dit nieuwe platform dat sinds 2019 ontwikkeld wordt en volledig geïntegreerd kan worden met Alma en Limo maar ook standalone kan opgezet worden."

Presentatie 'Libis - Rapido 2023' (Judith Fraenkel - ExLibris)


Namiddagsessies



Kapelletjes in Vlaanderen: een webplatform voor crowdsourcing” – Bert Verheyden (PARCUM)

"In het teken van ‘meimaand, mariamaand’ wordt op 1 mei een nieuwe website gelanceerd rond Kapelletjes in Vlaanderen. Een platform dat tot stand komt door een samenwerking tussen KADOC, PARCUM en LIBIS. Gebaseerd op verzamelde (meta)data uit ODIS wordt in Omeka S een database opgezet van de kapelletjes die in Vlaanderen overvloedig aanwezig zijn, verrijkt met uitgebreide metadata. Een nieuwe crowdsourcing feature laat bezoekers van de website toe om nieuwe kapelletjes toe te voegen, of bestaande aan te passen. Hoe dit in zijn werk gaat zal onder meer tijdens deze sessie besproken worden."

Presentatie 'Kapelletjes 2023'


Workshop rond DAM” – Diederik Lanoye (LIBIS)

"LIBIS wil in de komende jaren een DAMS of Digital Asset Management System lanceren. Een dergelijk systeem laat toe om digitale bestanden (beeld, tekst, audio, …) op te slaan, te beheren en te ontsluiten. Het DAMS zal in de eerste plaats een belangrijke toevoeging zijn aan de repository-architectuur die LIBIS gebruikt om gedigitaliseerd en digitaal materiaal van partners te verzamelen, te verwerken en langdurig te bewaren. Maar zo’n DAMS kan ook een nuttig instrument zijn voor die partners om digitale bestanden en collecties zelfstandig te beheren. Het kan dan bv. gaan om materiaal dat slechts tijdelijk bewaard moet worden, dat niet meteen valt onder de ‘collecties’ in de strikte betekenis, dat nog verder bewerkt moet worden, … In deze interactieve workshop peilen we naar de verwachtingen en noden van de LIBISnet-partners zodat we deze mee kunnen nemen in de verdere uitwerking van ons DAMS-project."

Presentatie 'DAMS'


Limo - Primo Analytics en Resource Recommender” – Veerle Kerstens (LIBIS) en Jolanda Osstyn (VIVES)

"In deze sessie nemen we twee tools van de nieuwe Limo onder de loep: Primo Analytics en de Resource Recommender. Ontdek hoe je op elk moment vanuit Alma het gebruik van Limo kan opvolgen en analyseren. Die kennis kan je gebruiken om de interface te finetunen voor jouw instelling. Daarnaast bespreken we de Resource Recommender, een instrument om berichten in Limo te plaatsen en om bepaalde bronnen in de kijker te zetten."

Presentatie 'Limosessie'


Workshop bibliotheek-app” – Veerle Kerstens (LIBIS) & Bart Peeters (LIBIS) en Kim Bakkers (KULeuven Bibliotheken)

"In deze sessie kijken we naar de mogelijkheden van een mobiele app voor de bibliotheek. Moeten we onze eindgebruikers gelijkaardige mogelijkheden bieden zoals ze die ook hebben om bv hun bankverrichtingen te doen? Willen we een extra kanaal waarmee we hen willen bereiken? En waaraan moet deze app dan voldoen? In deze workshop bespreken we de functionaliteit van een bibliotheek-app en polsen we naar jullie mening"



Alma UX (User Experience): wat is er allemaal gaande?” – Diederik Lanoye & Gijs Noels (LIBIS)

"Hoewel de Alma feature releases nu driemaandelijks plaatsvinden en niet meer maandelijks, blijft Alma in beweging en onderhevig aan verandering. De introductie van de nieuwe layout en de nieuwe metadata editor waren slechts de eerste Alma ‘domeinen’ dewelke, met het oog op een betere user experience, ‘aangepakt’ werden. Ondertussen wordt de focus verlegd en is het de bedoeling dat nieuwe UX principes toegepast worden op andere domeinen binnen Alma. Namelijk de POline list, de resource sharing work benches, zoek resultatenlijsten, manage sets, de circulation desk, enz. … De doelstelling van deze sessie is tweeledig namelijk enerzijds LIBISnet informeren met betrekking tot wijzigingen die eraan komen, en anderzijds LIBISnet engageren/betrekken om feedback te geven inzake deze wijzigingen"

Presentatie 'Alma UX'


Alma Document Delivery: een inkijk in "Cross Institution Zone In Transit" ” – Sanne van Poppel (KU Leuven Bibliotheken Campus KULAK) & Gijs Noels (LIBIS)

"Het aanbieden van digitale en elektronische content wordt steeds meer de maatstaf en vooral… “wat verwacht wordt door de eindgebruiker.” Maar de huidige situatie leent zich er niet altijd toe om ‘zo maar’ de switch te maken. Met andere woorden blijft fysieke content nog steeds heel belangrijk en moeten we nadenken hoe we deze informatie op een efficiënte, transparante manier kunnen ‘delen’ met elkaar. “Cross Institution Zone In Transit” laat toe dat je collecties over Alma instellingen heen flexibel kan ‘gebruiken’ en kan aanbieden aan de eindgebruikers van deze instellingen. Deze vorm van resource sharing/IBL kan toegepast worden met het oog op een nauwe samenwerking tussen 2 of meerdere instellingen."

Presentatie 'Cross IZ IT'





LIBIS Gebruikersdag 07/06/2022



Verwelkoming


"Verwelkoming & verloop van de dag."

Presentatie 'Verwelkoming' (Bart peeters)

Digitale Collecties in de kijker zetten met Limo en Omeka


"Limo en Omeka bieden beide heel wat mogelijkheden om digitale collecties online toegankelijk te maken en te visualiseren. Aan de hand van heldere praktijkvoorbeelden gaan we dieper in op de gelijkenissen maar vooral op de verschillen tussen Limo en Omeka."

Presentatie 'Collecties in de kijker' (Veerle Kerstens & Valérie Adriaens)

Update dienstverleningen


Presentatie 'Alma Update' (Gijs Noels)
Presentatie 'Teneo Update' (Dirk Kinnaes)
Presentatie 'Limo Update' (Veerle Kerstens)
Presentatie 'Heron Update' (Valérie Adriaens)


Namiddagsessies


Wetenschappelijke Collecties & Kunstpatrimonium: Blendeff” – Nathalie Poot en Valérie Adriaens

"Via het online platform van Blendeff is het sinds kort mogelijk te grasduinen doorheen het wetenschappelijk erfgoed en de kunstverzamelingen van de KU Leuven. De wetenschappelijke collecties worden sinds augustus 2020 beschreven in CollectiveAccess. Het volledige proces van collectieregistratie in CollectiveAccess tot online ontsluiting op Blendeff wordt toegelicht. Daarnaast wordt er dieper ingegaan in op de gebruikte standaardontologie, de online thesauri, persistente uri’s en IIIF. "

Vlaamse Erfgoedbibliotheken: Collectiewijzer en MMFC” – Jeroen Cortvriendt en Valérie Adriaens

"In samenwerking met de Vlaamse Erfgoedbibliotheken kwamen twee platforms tot stand: MMFC en Collectiewijzer. MMFC is een uniek platform waar middeleeuwse handschriften uit Vlaamse collecties worden samengebracht.

Op Collectiewijzer vind je alle bibliothecaire erfgoedcollecties die bewaard worden in instellingen en organisaties in Vlaanderen en Brussel. De registratie in beide projecten gebeurt via CollectiveAccess en Omeka S zorgt voor het online toegankelijk maken van de collecties. We leggen uit hoe we een zeer rijk en hiërarchisch gestructureerd datamodel kunnen ontsluiten en doorzoekbaar kunnen maken aan de bezoekerskant."


"Toegang tot digitale objecten: viewers en resolver" – Dirk Kinnaes (LIBIS)

"Als je in Limo, scopeQuery, een Omeka website of elders een verwijzing vindt naar een digitaal document in Teneo dan kom je automatisch terecht in een of andere "viewer" die het gevraagde object weergeeft.  In deze sessie tonen we welke viewers beschikbaar zijn in Teneo, en welke factoren bepalen welke viewer je standaard te zien krijgt.  Bij het invoeren van dergelijke verwijzingen is het belangrijk om een persistente systeemonafhankelijke URL te gebruiken: de "resolver" URL.  We tonen hoe de LIBIS resolver gebruikt kan worden om te verwijzen naar gerelateerde services die toelaten de digitale objecten op allerlei manieren te gebruiken, zoals een andere viewer gebruiken, een thumbnail opvragen of een opname in een bepaalde kwaliteit downloaden."

Presentatie 'Viewers_en_resolver'

Alma Cloud app’s – in een stroomversnelling?” – Evangelos Palaskas (LIBIS)

"Met het Alma Cloud Apps framework kunnen we de productiviteit van bibliotheken verhogen door de functionaliteit van Alma-diensten uit te breiden. Alma Cloud-apps zijn namelijk snel, ‘user-friendly’ en gemakkelijk toegankelijk binnen Alma.

Tijdens ons webinar in april hebben we de Alma Cloud app “CSV user load” voorgesteld, hiermee is het nu mogelijk om Alma user accounts efficiënter te beheren. We willen verder gaan op dit elan en ‘SpineOMatic’ introduceren, een Alma cloud app om labels & barcodes af te drukken!"

Presentatie 'Alma Cloud Apps'

Digitale documenten uitlenen in Alma?” – Gijs Noels (LIBIS)

"Alma digital & copyright? Elke bibliotheek worstelt bij momenten met de vraag of een digitale kopie al dan niet vrij toegankelijk gemaakt mag worden binnen de instelling. In deze sessie willen we de principes van CDL: Controlled Digital Lending voorstellen. Binnen CDL kunnen bibliotheken digitale documenten ‘beschouwen’ en ‘behandelen’ als fysieke exemplaren om deze bronnen toegankelijk (uitleenbaar) te maken."

Presentatie 'CDL'

Alma ‘Circulation Desk’ gebruikersonderzoek” – Sanne Van Poppel (KU Leuven Bibliotheken Campus KULAK)

"Om de ‘User Experience’ van de backoffice verder te verbeteren en optimaliseren wordt, in navolging van de metadata editor, momenteel de ‘Circulation Desk’ onder de loep genomen. De eerste fase van het traject, nl. gebruikersstudies, zijn achter de rug en we hadden graag toegelicht welke rol LIBIS, meer bepaald LIBISnet, hierin speelt. Eveneens mag je een eerste glimp verwachten van het nieuwe design."

Presentatie 'Alma circulation desk'

Limo - Primo VE“ – Veerle Kerstens (LIBIS)

"In deze sessie geven we een overzicht van waar we staan in de overgang naar Primo VE.

In mei hebben alle instellingen de nieuwe Limo versie kunnen testen en feedback geven. We bespreken wat het resultaat is van deze testen, wat de openstaande issues zijn en hoe we verder gaan met de implementatie.

Ook de verschillen met de huidige Limo en enkele nieuwe mogelijkheden komen aan bod. Tenslotte is er ruimte voor vragen & antwoorden zodat je na deze sessie helemaal mee bent met de ins en outs van Primo VE."

Presentatie 'PrimoVE'



(Her)start LIBISnet werkgroep Resource Management 29/06/2021



LIBISnet Gebruikersdag 01/06/2021


Sessie 1 & 2 Verwelkoming en Alma & Limo Update: Opname

Presentatie 'Welkom' (Jo Rademakers)
Presentatie 'Alma_Update' (Gijs Noels)
Presentatie 'Limo_Update' (Veerle Kerstens)

Sessie 3a PrimoVE: Opname

Presentatie 'PrimoVE' (Veerle Kerstens)

Sessie 3b Nieuwe Alma MDE: Opname

Presentatie 'De nieuwe Alma MDE' (Diederik Lanoye)
Sessie 3c Document Delivery Panelgesprek: Opname



CDI Webinar 17/06/2020

Opname Link

Presentatie 'Infosessie CDI' (Veerle Kerstens & Roel Vuegen)



LIBISnet Gebruikersdag 02/062020


Sessie 1 Intro: Opname


Sessie 2 Alma update: Opname

Presentatie 'Alma_Update' (Gijs Noels)

Sessie 3 Limo update: Opname

Presentatie 'Limo_Update' (Veerle Kerstens)

Sessie 4 Personalization: Get the most out of Alma and Primo: Opname

Presentatie 'Personalization' (Josh Weisman ExLibris)


Sessie 5 Q&A: Opname