Inhoud

Wat is het probleem?

Op 5 september wordt Primo vervangen door PrimoVE. Omdat PrimoVE iets anders werkt dan Primo zijn er ook een aantal (ongewenste) effecten in Limo. Een daarvan is specifiek te linken aan de grote collecties schoolboeken en didactisch materiaal binnen LIBISnet.

Wanneer een gebruiker in Limo(PrimoVE) een zoekopdracht uitvoert, zal de term "Schoolboeken - Didactisch materiaal (Schoolbooks - Didactic Material)" vaak zichtbaar zijn onder twee facets, nl. het facet "Type bron (Resource type)" en het type "Genre". Het probleem is dat beide facets een verschillende groep records verzamelen. Dat is ook onmiddellijk merkbaar aan het aantal records dat aangegeven wordt achter de facets. Deze zijn bijna altijd verschillend. Wat is nu wat?

Onder het lemma "Schoolboeken - Didactisch materiaal" bij het facet "Type bron" worden enkel die records opgenomen die in tag 902 $$r [LIBISnet documenttype] de waarde SCHOOLBOOK of SCHOOLBOOK KIT hebben. Het gaat dus enkel om beschrijvingen van monografische publicaties bedoeld voor gebruik in het onderwijs of beschrijvingen van onderwijsmethodes (SCHOOLBOOK). Onderwijsmethodes waarvan het materiaal naast 'boeken' ook allerlei andere materialen bevat krijgen de sleutel SCHOOLBOOK KIT. Hier gaat het dus enkel om de echte schoolboeken.

Onder het genre "Schoolboeken - Didactisch materiaal" worden alle records opgenomen die de tag 655 _4 $$v Schoolbooks - Didactic Material bevatten". Deze groep is dus veel uitgebreider want bevat:

  • De echte schoolboeken van hierboven. Bij het opslaan van een record met 902 $$r SCHOOLBOOK of SCHOOLBOOK KIT wordt de tag 655 immers automatisch toegevoegd.
  • Een hele waaier aan andere materialen die bestemd zijn voor didactisch gebruik: poppen, prentensets, muziek- en tekstopnames, spellen, instrumenten voor experimentjes, ... Catalografen die dergelijke materialen beschrijven, voegen deze tag toe aan het record. Zie hiervoor de pagina Bijzondere didactische materialen.

Hoe lossen we dit op?

We lossen dit op door ervoor te zorgen dat de termen onder beide facets verschillen van elkaar en duidelijker weergeven wat eronder begrepen is.

  • Onder het facet "Type bron" zal enkel nog het woord "Schoolboeken" staan (of "Schoolbooks" als je Limo in het Engels raadpleegt). Op die manier krijgt de gebruiker niet meer de indruk dat hij/zij naast de schoolboeken ook andere didactische materialen in de resultatenlijst zal zijn als hiervoor gekozen wordt.
  • Onder het facet "Genre" zal enkel nog de brede term "Didactic material" staan. De genres worden rechtstreeks opgehaald uit de Alma-records en zijn voorlopig nog niet vertaalbaar. Deze koepelterm wijst de gebruiker erop dat hier al het materiaal voor didactisch gebruik verzameld wordt.

De technische ingrepen die hiervoor nodig zijn, zijn gelukkig zeer beperkt:

  • Voor de aanpassing aan de term onder facet "Type bron" volstaat aan aanpassing van de configuratie van Limo(PrimoVE). Dit is ondertussen al gebeurd.
  • Voor de aanpassing van de term onder facet "Genre" volstaat het om in de bestaande records de tag 655 _4 $$v Schoolbooks - Didactic Material aan te passen naar 655 _4 $$v Didactic material. Dit zal uitgevoerd worden op donderdag 1 september. In de toekomst moet in nieuwe records dan ook deze verkorte term worden ingevoerd. Meer daarover in de volgende alinea.

Impact op catalografie

Voor catalografen die werken met schoolboeken en andere didactische materialen is de impact ook beperkt. We lijsten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op.

  • Beschrijving van schoolboeken en onderwijsmethodes: de normalisatie bij opslag wordt aangepast. Wanneer je een record opstelt met 902 $$r SCHOOLBOOK of SCHOOLBOOK KIT, wordt vanaf maandag 29 augustus automatisch de verkorte term 655 _4 $$v Didactic material toegevoegd.
  • Beschrijving van andere didactische materialen: in plaats van de langere dubbelterm voer je vanaf donderdag 1 september de kortere koepelterm in. De keuzelijst op 655 $$v zal ook aangepast worden.
  • Gedeelde NZ-templates: de gedeelde NZ-templates werden al aangepast.
  • Private templates: we vragen iedereen om private templates na te kijken en waar nodig 655 _4 $$v Schoolbooks - Didactic material te vervangen door 655 _4 $$v Didactic material.
  • Documentatie: de aanstaande implementatie vroeg om enige voortvarendheid. De relevante pagina's op libis.helpdocs worden zo snel mogelijk bijgewerkt.

Voordelen voor de Limo-gebruiker

Het filteren van zoekresultaten wordt op deze manier een stuk duidelijker. Na een willekeurige zoekopdracht (bv. "kikker") kan de gebruiker kiezen.

  • Alle didactische materialen uitfilteren kan via "Didactic material" onder facet "Genre". Daarna kan via type bron verder gefilterd worden: schoolboeken, objecten, kits, audio-opnames, spellen, ...
  • Een snelle filtering van enkel de echte schoolboeken kan door onmiddellijk voor "Schoolboeken" te kiezen onder "Type bron"

Colofon

Laatst bewerkt op 26.08.2022