Inhoud


In SpineOMatic zijn tientallen elementen uit de metadata van items, holdings en zelfs bib records beschikbaar om als velden toegevoegd te worden aan een labeltemplate. Met de knop Add field krijg je een volledige lijst. In de praktijk worden slechts een aantal velden daarvan regelmatig gebruikt op labels. Op deze pagina worden deze frequente velden opgelijst, wordt beschreven wat ze inhouden en ook aangegeven welke bijkomende configuratie er voor sommige van deze velden nog moet gebeuren in het Other options-deel onder het editeerscherm van SpineOMatic.

Barcode

Met dit veld kan je de barcode van een item in barcode en/of cijfers en letters op een label afdrukken. Wat en hoe een en ander wordt weergegeven, bepaal je onder Other options.

  • Show as barcode: vink aan als je de barcode ook in streepjes wil afdrukken. Als je deze optie uitschakelt, wordt altijd de barcode in cijfers en letters getoond. Je gebruikt in dat geval beter het veld Raw barcode.
  • Show barcode value: als je de barcode in streepjes afdrukt, kan je kiezen of daar vlak onder de barcode ook in cijfers en letters moet worden weergegeven.
  • Barcode font size: bepaalt de grootte van de weergave in cijfers en letters.
  • Barcode width: bepaalt de breedte van de barcode (streepjes). De standaard is 1. Als de barcode op een smal label moet passen, kan je een waarde tussen 0 en 1 invoeren (0.8 staat dus voor een afdruk op 80% van de standaardbreedte). Versmal de barcode niet teveel want dan kunnen problemen met de leesbaarheid door barcodescanners ontstaan. Verbreden (bv. naar 1.2) is in principe niet nodig.
  • Barcode height: de hoogte van de streepjes van de barcode, uitgedrukt in punt (en dus te vergelijken met de meer gekende fontgrootte). Start met bv. 30 en pas aan indien nodig.
  • Barcode encoding: de barcode-taal binnen LIBISnet is CODE39. Kies deze waarde uit het lijstje.
  • Append checksum: in vele bibliotheken wordt een controlegetal toegevoegd om leesfouten door de barcodescanners te vermijden. Kies dan Modulo 43.
Image Placeholder

Raw barcode

Met dit veld kan je de barcode van een item afdrukken in cijfers en letters (en dus niet als echte barcode in streepjes). Dit gebruik je op labels waar enkel de weergave in cijfers en letters nodig is of zelfs in de combinatie met het veld Barcode (waar je dan de optie Show barcode value uitschakelt). Op die manier kan je beide elementen los van elkaar vormgeven.

Parsed call number

Dit veld neemt het plaatskenmerk over uit holding tag 852 $$ khilm en kan dit plaatskenmerk opsplitsen (parsen) over verschillende regels. Of en hoe het plaatskenmerk dan gesplitst wordt, wordt bepaald onder Other options.

  • Line breaks between call number parts: aanvinken zorgt voor opsplitsing volgens het gekozen mechanisme. Indien uitgeschakeld, wordt het plaatskenmerk op 1 lijn geplaatst. In dat geval kan je ook het veld Raw call number gebruiken.
  • Maximum call number parts: hier kan je het maximum aantal regels gaan bepalen. Dit is in principe niet nodig.
  • Call number parser: bepaalt de logica die wordt toegepast om het plaatskenmerk te splitsen. De meest gebruikte zijn:
    • 852 subfields: elk subfield van het call number wordt op een nieuwe regel getoond.
    • Split by space: elke spatie wordt vervangen door een regelbreuk.
    • Split by slash: elke slash ('/') wordt vervangen door een regelbreuk (wordt enkel gebruikt bij custom labels).

De andere opties zijn binnen LIBISnet niet relevant.

Image Placeholder

Raw call number

Ook dit veld neemt het plaatskenmerk over uit tag 852 $$khilm maar zal altijd op 1 lijn worden getoond.

Label prefix

Op heel wat ruglabels wordt een aanduiding van de bibliotheek, de bewaarplaats (magazijn, depot) of de collectie opgenomen. Via Other options kunnen we bepalen welke tekst er precies moet getoond worden voor elke library (852 $$b) of permanent physical location (852 $$c).

  • Klik onder Other options op Label prefixes en daarna op de knop Add. Een pop-up verschijnt waar je eerst de bibliotheek kan kiezen, daarna één van de locations van die bibliotheek en tenslotte de tekst kan invoeren die op het label moet afgedrukt worden voor holdings uit die bibliotheek en location.
Image Placeholder

  • Klik op OK en de combinatie verschijnt in het lijstje.
  • Als voor alle locations van een bibliotheek de tekst dezelfde is, dan laat je het veld location leeg. In de lijst wordt dan een asterisk (*) getoond.

De verschillende combinatie worden onder elkaar opgelijst. Let erop dat de regels worden toegepast van boven naar onder. De meer specifieke combinaties (library + location = tekst) moeten dus voor de meer algemene staan. In onderstaand voorbeeld zullen de holdings van KU Leuven Bibliotheken Bijzondere Collecties (BCOL) met 852 $$c BRES de tekst Preciosa krijgen. Voor alle andere locations van BCOL zal er BTAB op het label verschijnen.

Image Placeholder

Colofon

Laatst gewijzigd op 26.01.2023