Inhoud

De nieuwe Alma Metadata Editor

Na een lang ontwikkelingstraject is het eindelijk zover: de nieuwe Alma Metadata Editor is gebruiksklaar. In de afgelopen jaren heeft Ex Libris op basis van input van gebruikers een nieuwe versie van dit belangrijke onderdeel van Alma ontwikkeld. De veranderingen gaan niet alleen over lay-out en opstelling van de verschillende knoppen, menubalken en dergelijke. Een aantal functionaliteiten zijn grondig herbekeken en er werden ook heel wat nieuwigheden ontwikkeld die het werken met de Metadata Editor sneller, eenvoudiger en/of aangenamer kunnen maken. Een paar voorbeelden:

  • De subfield codes worden nu in kleur weergegeven waardoor de structuur en indeling van de tags veel duidelijker wordt.
  • Omdat de nieuwe Metadata Editor altijd 'aan' staat, kan je veel sneller schakelen tussen de MDE en andere onderdelen van Alma.
  • Je kiest nu zelf welke templates je onder het New-menu stopt waardoor een omweg langs de templatesfolders niet meer nodig is wanneer je een nieuw record wil aanmaken.
  • Je kan nu in één keer verschillende records vanuit een resultatenlijst naar de MDE pushen. Gedaan met de herhalingen van Edit Record-Back-Edit Record-Back-...

Timing

De overstap van de oude naar de nieuwe Metadata Editor gebeurt in drie stappen:

  • Vorig jaar al werd de nieuwe Metadata Editor optioneel beschikbaar. Via een knop rechtsboven in de Metadata Editor (New MDE) was het al mogelijk om deze nieuwe versie uit te proberen. Omdat de ontwikkeling nog volop bezig was en bepaalde elementaire functies nog niet beschikbaar waren, was het echter nog moeilijk werken.
  • Ondertussen is de ontwikkeling zo goed als afgerond en kan je perfect werken in de nieuwe Metadata Editor. Daarom wordt vanaf de March 2021 release (beschikbaar vanaf 8 maart) de nieuwe Metadata Editor als default versie ingesteld. Iedereen die inlogt in Alma en naar de Metadata Editor gaat, zal de nieuwe versie te zien krijgen. Het blijft echter mogelijk omterug te schakelen naar de oude versie.
  • In de October 2021 release (vanaf 3 oktober) wordt de nieuwe versie dan de enige beschikbare Metadata Editor. De oude Metadata Editor verdwijnt uit Alma en terugschakelen is dan niet meer mogelijk.

Switchen tussen de oude en nieuwe Metadata Editor

Van begin maart tot begin oktober kan je kiezen welke versie van de Metadata Editor je gebruikt. We raden iedereen aan om snel op verkenning te gaan en vertrouwd te geraken met de nieuwe Metadata Editor. Een aantal zaken zijn wel even wennen maar omdat er aan de workflows zelf niet zoveel verandert, ben je er waarschijnlijk snel mee weg. Er is ook al aanzienlijk wat documentatie van Ex Libris beschikbaar en in de komende maanden voorzien we in bijkomende documentatie en opleidingsmomenten.

Wie in afwachting daarvan er toch de voorkeur aan geeft om nog even de oude Metadata Editor te gebruiken, kan heel snel terugschakelen. Rechtsboven in het Metadata Editor scherm, vind je de knop Old Editor. Klik deze aan om terug te keren naar de oude Metadata Editor. Let wel op: als je aan een record aan het werken was, sla dit dan eerst nog even op. Niet-opgeslagen veranderingen gaan bij deze omschakeling immers verloren. Als je later wilt terugkeren naar de nieuwe MDE, vind je op dezelfde plaats een gelijkaardige knop die je in omgekeerde richting stuurt.

Image Placeholder

Documentatie en opleidingsplannen

Ex Libris stelt al heel wat documentatie ter beschikking over de nieuwe Metadata Editor. Hieronder een lijstje met interessante links:

  • Eind april en begin mei werden LIBISnet workshops georganiseerd over de belangrijkste veranderingen en nieuwigheden in de nieuwe Metadata Editor. Je kan deze sessies (her)bekijken via de volgende links:
  • Deze video (10 min.) geeft een bondig overzicht van wat er nieuw en anders is in de Metadata Editor.
  • De pagina Presentations and Documents - Resource Management op het documentatieplatform van Ex Libris biedt in een viertal sessies afzonderlijke presentaties aan over verschillende aspecten van (het werken met) de nieuwe Metadata Editor.
  • Op diezelfde pagina vind je ook de opnames van twee webinars door Ex Libris-experten (Engels) uit april en september 2020 met demonstraties van de mogelijkheden van de nieuwe MDE.

In de komende maanden wordt deze documentatie verwerkt en opgenomen op libis.helpdocs. De bestaande documentatie wordt aangepast en ook de vele korte clips waarin workflows worden gedemonstreerd, worden alle vernieuwd.

Colofon

Laatst gewijzigd op 05.05.2021