Version française

Inhoud



Een nieuwe 'architectuur'

De overgang van Primo naar Primo VE is in de eerste plaats een verandering van de ‘architectuur’ achter de LIBISnet-bibliotheekcatalogi. Hoewel het om een technisch verhaal gaat, is een basisinzicht noodzakelijk om te begrijpen waarom we ook in Alma aan de slag moeten. Twee figuren tonen wat er verandert.

Nu: Alma - Primo - Limo

Image Placeholder

Op dit moment werkt ons bibliotheeksysteem als volgt:

  • Catalografen creëren nieuwe bibliografische records in Alma. Deze records worden opgeslagen in de Alma-databank (blauwe cylinder).
  • Vanuit de Alma-databank worden nieuwe en aangepaste Alma-records 1 x per dag (’s nachts) geëxporteerd (publishing) naar de Primo-databank (blauw-oranje pijl).
  • De Primo-databank is dus een tweede databank naast de Alma-databank: deze databank bevat van elk Alma-record een tweede versie (oranje cylinder).
  • Wanneer een gebruiker nu via Limo onze collecties raadpleegt, worden de records in de Primo-databank gebruikt: zoektermen worden opgezocht in de records in Primo en getoonde records zijn Primo-records (oranje-groene pijl). De gegevens over beschikbare exemplaren, digitale bestanden of elektronische toegangen worden wel live uit Alma gehaald.

Binnenkort: Alma - Primo VE - Limo

Image Placeholder

In de nieuwe architectuur verdwijnt Primo als afzonderlijke databank:

  • In de nieuwe architectuur blijft alleen de Alma-databank over (blauwe cylinder).
  • Primo VE staat dus niet langer naast Alma maar wordt een virtuele 'schil' rond de Alma-databank (oranje cylinder).
  • Wanneer een gebruiker via Limo op zoek gaat, wordt rechtstreeks in de Alma-databank gezocht. Primo VE maakt voor de gevonden records on-the-fly een virtueel record dat ervoor zorgt dat het Alma-record wordt ingedeeld in de verschillende facets en op de juiste manier wordt getoond in Limo (blauw-oranje-groene pijl).

Voordelen van Primo VE

Primo VE biedt zowel voordelen voor onze klanten, de catalografen en de systeembeheerders.

Records snel beschikbaar

Het belangrijkste voordeel is dat nieuwe records en aanpassingen veel sneller zichtbaar zullen zijn in Limo. Er moet niet meer gewacht worden op de dagelijkes export. Toevoegingen en aanpassingen in Alma na maximaal 15 minuten zichtbaar zijn in Limo.

Voor catalografen is het bijzonder interessant dat zij het resultaat van hun werk in Alma snel zullen kunnen nakijken in Limo. Via de Display in Discovery-functie wordt het mogelijk om vanuit een Alma-zoekresultatenlijst een record te bekijken in Limo.

Image Placeholder

Aanpassingen configuratie Primo VE onmiddellijk zichtbaar

Omdat er geen tweede versie van het record apart wordt opgeslagen maar Primo VE in real time de Alma-records verwerkt om in Limo te tonen, zullen aanpassingen aan de configuratie van Primo VE onmiddellijk in Limo zichtbaar worden. Als we dus merken dat er bv. iets fout gaat bij de weergave van een bepaalde tag, kan de configuratie worden aangepast. Records worden in Limo dan meteen volgens die aangepaste configuratie weergegeven. In Primo moest in dat geval een zogenaamde ‘hernormalisatie’ worden doorgevoerd waarbij de volledige Primo-databank moest opgefrist worden. Omwille van de impact op de performantie, kon dit slechts enkele keren per jaar gebeuren.

Geïntegreerd beheer

Het beheer van Primo VE wordt volledig opgenomen in Alma. Net zoals voor Alma wordt via ‘rollen’ voor alle medewerkers bepaald wat zij kunnen doen in Primo VE. Een aantal nuttige basistools zullen beschikbaar zijn voor alle catalografen. Een daarvan is de FRBR-Dedup tool: met deze tool kan je als catalograaf achterhalen waarom sommige afzonderlijke Alma-records in Limo samengebracht worden door FRBR-ization (de gekende aanduiding 'This record has x versions') of zelfs helemaal worden samengevoegd door Dedup(lication).

Waarom heeft Primo VE dan een invloed op het werken in Alma?

Op het eerste zicht lijkt er voor catalografen die in Alma werken weinig te veranderen. De Alma-databank blijft bestaan terwijl Primo in plaats van een afzonderlijke databank een virtuele schil rond de Alma-databank wordt. Toch zullen we in Alma aan de slag moeten. Dat is het gevolg van de veranderingen in de manier waarop Primo, resp. Primo VE de records in Alma bewerken i.f.v. gebruik via Limo.

In Primo gebeurt dit zoals gezegd door dagelijks nieuwe en aangepaste records te exporteren en er een tweede versie van te maken in een tweede databank. Bij die export worden de oorspronkelijke records grondig bewerkt via de zogenaamde Normalisatie. Aan de hand van een uitgebreide set van voorgeprogrammeerde regels worden Alma-records aangepast zodat ze correct opzoekbaar en toonbaar worden in Limo.

Naast standaardregels, gebaseerd op wereldwijd vastgelegde standaarden zoals MARC21 en RDA, werden ook heel wat ‘lokale’ LIBISnet-regels aan deze normalisatie toegevoegd om ervoor te zorgen dat lokale ‘variaties’ op de officiële regels konden worden opgevangen. De LIBISnet-datamodellen en -regelgeving bevatten nogal wat van die afwijkingen, meestal in de loop der jaren tot stand gekomen om het leven van catalografen eenvoudiger te maken en/of specifieke wensen m.b.t. opzoekbaarheid en weergave van records in Limo mogelijk te maken.

In Primo VE wordt er geen permanente tweede versie gemaakt van een Alma-record: records die in Limo getoond moeten worden, worden on-the-fly bewerkt. Om te verzekeren dat dit ook snel gebeurt, zijn de mogelijkheden om records te ‘normaliseren’ sterk beperkt. Voor een aantal aspecten zoals bv. het indelen van records in facets, is er zelfs helemaal geen lokale normalisatie meer mogelijk. Dit gebeurt volledig volgens een proces dat terugvalt op de internationale standaarden. Waar de Alma-records dus afwijken van die standaarden, ontstaan er problemen: gegevens zijn niet opzoekbaar, worden niet of fout weergegeven, records worden verkeerd ingedeeld in facets, …

Dat zijn dus de werkpunten in Alma: op een aantal kritieke punten zijn de Alma-records van LIBISnet niet in overeenstemming (compliant) met de internationale standaarden. De enige oplossing om ervoor te zorgen dat ook Primo VE deze records correct naar onze gebruikers brengt via Limo is een aanpak ‘aan de wortel’: bestaande records moeten aangepast worden én de LIBISnet-datamodellen en catalografische regelgeving worden op een aantal punten bijgestuurd zodat catalografen vanaf nu records maken die wel geschikt zijn voor verwerking via Primo VE.

DE lijst van veranderingen

Hieronder vind je een lijst met links naar afzonderlijke webpagina's. Deze geven elk toelichting bij één van de veranderingen die we in Alma doorvoeren om Primo VE optimaal te laten werken. Op elke pagina wordt toegelicht wat er precies verandert, waarom dat gebeurt en hoe de catalografische workflows aangepast moeten/kunnen worden om dit op te vangen.

  • We nemen de tags 100/110 (opnieuw) in gebruik om de persoon of corporatie die als hoofdverantwoordelijke voor de inhoud van het document kan beschouwd worden, een bijzondere plaats in het record te geven. Lees verder
  • Om personen en corporaties die het onderwerp van een publicatie zijn, gebruiken we niet langer tag 700/710 met $$4 pub maar schakelen we over op de daarvoor bedoelde tag 600. Lees verder
  • De rollen of functie-aanduidingen van personen of corporaties worden in de tags 100/110/700/710 vanaf nu in subveld $$e geregistreerd als volledige term en niet meer als code in subveld $$4. Lees verder
  • Om de invoer van sleutelwaarden in bibliografische records efficiënter maar vooral ook consistenter te maken, wordt een nieuwe manier van werken gelanceerd: de catalograaf registreert twee verplichte hoofdsleutels voor het document- en materiaaltype in tag 902. Bij het opslaan worden dan de juiste sleutelwaarden automatisch in het record ingevoegd of verbeterd. Lees verder
  • De tag waarin we genre-aanduidingen registreren verandert: we gebruiken niet langer tag 653 maar wel 655. Lees verder
  • De tag 775 werd tot nu toe gebruikt om alle horizontale relaties tussen bibliografische records te registreren. Om in Primo VE de diversiteit aan mogelijke relaties correct weer te geven, moeten we een aantal nieuwe tags in gebruik nemen. Lees verder
  • Ook de opbouw van links om convoluutonderdelen te koppelen aan de beschrijving van het eerste onderdeel van het convoluut verandert op een paar punten. Lees verder
  • Ten slotte is er nog een kleine verandering aan het gebruik van indicatoren voor links naar extern beschikbare informatie: de tag 856 _2 wordt 856 42. Lees verder.

Het tijdspad van Primo VE

Primo VE wordt in 2022 uitgerold. Dit verloopt in verschillende fases. Voor catalografen is het belangrijk om te weten wat er in elk van die fases van hen verwacht wordt: wat kan er wel of nog niet? Wanneer moeten veranderingen worden toegepast? Wat gebeurt er in de catalogus?

Een aparte pagina waarin een tijdspad wordt uitgezet met vuistregels voor het werk in Alma vind je via volgende link: PrimoVE: de nieuwe back office voor Limo

Links naar documentatie (pdf + opnames) van opleidingsmomenten

Deel 1

Deel 2

Colofon

Laatst bewerkt op 24.02.2022