LIBISnet Webinars

Op 12 oktober startte een reeks van 4 webinars over het beheer van E-bronnen. Deze zijn gericht op een breed publiek en bedoeld om eventuele koudwatervrees rond dit thema weg te halen. De opname van het eerste webinar en informatie over de 3 volgende en hoe je deze kan volgen vind je terug via volgende link: Webinar reeks: beheer E-bronnen.

Op 31 oktober kan je een webinar volgen over de nieuwe PO-Line list in Alma. Info en link vind je op: Webinar: nieuwe PO-Line list

Limo

Alma

Resource Management

Fulfillment



Limo

LIBISnet Werkgroep Limo

De verslagen van de vergaderingen van deze werkgroep kan je nalezen op libis.helpdocs.

De volgende vergadering van de Limo Werkgroep gaat door op 9 november. Wie een onderwerp wil voorstellen voor bespreking op de werkgroep kan dit doorgeven aan veerle.kerstens[at]kuleuven.be.

Attributes voor records uit de Central Discovery Index (CDI)

Aan een aantal types records van CDI kunnen attributen of kenmerken toegevoegd worden. Deze kenmerken worden als tag getoond in de zoekresultaten en de gebruiker kan erop filteren via het facet Resource type. Het gaat om de volgende tags en facets: Review Article, Primary Source, Preprint, Retracted Publication, Retraction Notice, Publication with Addendum en Publication with Corrigendum.

Image Placeholder

Image Placeholder

Deze nieuwe functionaliteit is geactiveerd in de view van KU Leuven en op de testviews van LUCA, Odisee, Thomas More Kempen, Thomas More Mechelen-Antwerpen, UCLL, VIVES, Vesalius Documentation and Information Center en de Nationale Bank van België.

Instellingen die deze attributes willen activeren op hun productieview van Limo, kunnen dit laten weten via de LIBISnet helpdesk.



Alma

Resource Management

LIBISnet Werkgroep Resource Management

Op 10 oktober vergaderde de LIBISnet Werkgroep Resource Management. Zoals steeds is een powerpoint en het voorlopig verslag te raadplegen op de volgende pagina: LIBISnet WG Resource Management - Verslagen.

Er zijn ook enkele wijzigingen in de samenstelling van deze werkgroep:

  • Laura Narli (KU Leuven Bibliotheken - BDC) werd verkozen tot nieuwe voorzitter. Zij vervangt Luc Lannoy.
  • Veerle Tesse zal voortaan VIVES vertegenwoordigen. Zij neemt over van Philip Keygnaert.
  • Natalie Kerssebeeck neemt over van Kirsten Wellens als vertegenwoordiger van UCLL.

We willen Luc, Philip en Kirsten hartelijk danken voor hun bijdrage aan de afgelopen jaren.

Deelwerkgroep E-bronnen

Eind september vergaderde de LIBISnet Deelwerkgroep E-bronnen. Het verslag van deze vergadering kan je terugvinden op de volgende pagina: Deelwerkgroep E-bronnen.

Tijdens de vergadering kwamen volgende onderwerpen aan bod:

  • een workflow voor de ontsluiting van E-artikels
  • opvolging van een nieuw initiatief rond metadata en linking informatie van 'lokale' uitgevers in de Alma Community Zone en Central Discovery Index
  • release notes voor de August 2023-release

Google Books: beperkingen voor catalografie

KU Leuven Bibliotheken werkt de komende 2 jaar samen met Google Books. Goed 60.000 volumes van edities tot het einde van de negentiende eeuw zullen door Google gedigitaliseerd worden en ontsloten worden via de website Google Books maar ook via Limo.

Voor het project werd een selectie gemaakt van vele tienduizenden Alma-records. Omdat de identifiers (vooral het MMS ID van de bibliografische records) onveranderd moeten blijven zolang het project loopt, gelden voor catalografen enkele beperkingen. Deze records mogen niet verwijderd noch samengevoegd (merge) worden.

De betrokken records zijn duidelijk herkenbaar: ze hebben alle in tag 981 dezelfde aanduiding $$a GB2023_selected_by_Google_RECORD_NIET_MERGEN/DELETE.

Image Placeholder

Aangezien het gaat om records met een publicatiedatum voor 1898, zullen enkel collega's die oudere/erfgoedcollecties beheren, hiermee te maken krijgen.

Als je in deze periode records tegenkomt met deze tag die eigenlijk toch samengevoegd zouden moeten worden, dan stuur je een mail met de MMS ID's van de betrokken records naar de LIBISnet helpdesk. Op basis van deze meldingen wordt dan een lijst aangelegd die zal verwerkt worden zodra de records weer volledig beschikbaar zijn.

Antilope: een kleine verandering in Alma-records

In de loop van dit najaar worden de gegevens over de tijdschriftencollecties van LIBISnet-partners in de Antilope-databank opgefrist. Meer informatie over dit project vind je op de de projectpagina Antilope 2023.

Om deze jaarlijkse operatie in de toekomst vlotter te laten verlopen, is een kleine aanpassing in Alma noodzakelijk. Tot nu toe werden de Antilope-id's (de recordnummers van tijdschrifttitels in Antilope) toegevoegd in een subveld $$6 bij de titels in tags 245 en 247. Deze zullen binnenkort verhuizen naar subveld $$8 en voorafgegaan worden door het vaste prefix (ANTIL). Over enkele weken zie je in Alma dus het volgende.

Image Placeholder

Belangrijk: de waarden in dit subveld mogen niet manueel gewijzigd, toegevoegd of verwijderd worden. De Antilope-id's worden door LIBIS onderhouden en krijgen op die manier jaarlijks een update: nieuwe id's worden toegevoegd, gewijzigde id's worden aangepast en Antilope-id's die niet meer bestaan worden weggehaald.

Nieuw in Alma: Logical collections

Collections zijn verzamelingen bibliografische records die in Alma kunnen opgebouwd worden. Deze worden vooral gebruikt om:

  • gedigitaliseerde titels te verzamelen. Records met een representation moeten immers in een collection worden ondergebracht
  • records te verzamelen die als geheel gepresenteerd kunnen worden in de collection viewer van Limo. In de Limo view van een aantal partners is deze aparte manier om bijzondere delen van de collecties aan de gebruiker te presenteren al in gebruik. Voorbeelden zijn VIVES, de FOD Financiën en KU Leuven Bibliotheken.

Het onderhoud van deze collections was tot voor kort een behoorlijk arbeidsintensieve aangelegenheid omdat regelmatige manuele updates nodig waren om de inhoud van de collections te synchroniseren met de (gewijzigde) inhoud van Alma. Sinds de August 2023-release is dit veranderd: het is nu mogelijk om een collection te koppelen aan een logical set. Een automatische job synchroniseert dan dagelijks set en collection zodat elke wijziging in Alma een dag later ook zichtbaar is in de collection (in Limo). Meer informatie vind je alvast in de Ex Libris documentatie. Ook het dossier op libis.helpdocs over Collections wordt zo snel mogelijk aangevuld met beschrijvingen van de nieuwe workflows rond deze logical collections.

We prikken binnenkort ook een datum voor een webinar rond collections en hoe je deze kan gebruiken om je gebruikers sneller naar specifieke delen van je bibliotheekcollecties te leiden.

Alma-gegevens publiceren in WorldCat

Verschillende LIBISnet-partners vroegen of het mogelijk is om gegevens over hun collecties te publiceren naar WorldCat van OCLC. Technisch mag dat geen probleem zijn: in Alma is dit voorzien en na het opzetten van een verbinding met WorldCat verloopt dit proces zo goed als automatisch. LIBIS is klaar om bibliotheken die hiermee willen starten te helpen.

Maar voor deze configuratie kan gebeuren, moet de bibliotheek zelf contact opnemen met OCLC en een verbintenis met deze organisatie aangaan. Pas dan zal OCLC een aantal gegevens bezorgen die nodig zijn om de technische configuratie uit te voeren. Bibliotheken die in de (nabije) toekomst hiermee aan de slag willen gaan, mogen dit zeker al laten weten via de LIBISnet helpdesk.



Alma

Fulfillment

LIBISnet Werkgroep Fulfillment

In juni en september vergaderde de LIBISnet Werkgroep Fulfillment. De verslagen kunnen geraadpleegd worden op de volgende pagina: LIBISnet Werkgroep Fulfillment

Tijdens de vergadering kwamen volgende onderwerpen aan bod:

  • updates vanuit de groep
  • Evaluatie van de cross institution in transfer voor de eerste helft van 2023, meer specifiek de uitbreiding van de ophaallocaties voor KU Leuven items met de locaties in gemengde campussen
  • Booking
  • binnen LBISInet en de use case van UCLL. Momenteel loopt een test om te bekijken in hoeverre we de booking-functionaliteit in Alma ten volle kunnen benutten om te beantwoorden aan de noden van UCLL
  • een sneak preview van het nieuwe design van de Manage patron services-pagina in Alma
Image Placeholder