In dit nieuwsoverzicht vind je informatie over wat er beweegt op het vlak van resource management in Alma: meldingen van updates en veranderingen in de documentatie, van nieuwigheden in de opeenvolgende Alma releases, enz.

26 juni 2018 - Verbetering van datamodel en records van muziekpartituren

Enkele duizenden bibliografische records van muziekpartituren werden verbeterd nadat een foutje was ontdekt in het datamodel. Het cijfer dat het totaal aantal spelers uitdrukt, was in deze records ingevoerd in subveld a van tag 951. Dit subveld was al in gebruik voor de registratie van het AVI-leesniveau van kinder- en jeugdboeken. Het totaal aantal spelers van een muziekstuk moet ingevoerd worden in subveld $$b van diezelfde tag 951. Naast de verbetering van de records, werd er ook een normalisatie bij het opslaan van het bibliografische record ingevoerd die ervoor zorgt dat de waarde uit 951 $$b automatisch gekopieerd wordt naar de tag 382 $$s. Catalografen hoeven hiervoor niets te doen: dit gebeurt automatisch. Ook wanneer de gegevens in 951 $$b worden aangepast, wordt deze wijziging automatisch doorgevoerd in 382$$s. Dit gebeurde in functie van de weergave in Limo. De tag 382 $$s is immers de volgens MARC21 correcte plaats voor dit gegeven. Dat we in Alma toch de tag 951 $$b gebruiken, heeft te maken met het feit dat tag 951 opzoekbaar is in Alma en tag 382 $$s niet.
Aan alle catalografen die muziekpartituren beschrijven, vragen we dus om vanaf nu het totaal aantal spelers correct in te voeren in tag 951 $$b. Pas desnoods ook je templates aan om in de toekomst fouten te vermijden.

22 mei 2018 - Het ALma LIBISnet basismodel voor bibliografische records online

Het basismodel bevat alle tags die frequent voorkomen in bibliografische records van verschillende documenttypes. Voor elk van de tags wordt in tabelvorm getoond welke gegevens in de tag worden opgenomen en welke basisregels er gelden bij de invoer. Je vindt het basismodel door hierna te klikken: Alma LIBISnet basismodel voor bibliografische records.

18 mei 2018 - Nieuwe dossiers over collections en digitale inventory online

De dossiers bundelen alles wat je moet weten om vlot te kunnen werken met collections en digitale inventory of representations. Je vindt ze terug door hierna te klikken: Collections en Digitale inventory.

Colofon

Laatst gewijzigd op 14.06.2018