LIBIS Gebruikersdag

Op libis.helpdocs vind je nu alle presentaties van de LIBIS Gebruikersdag die doorging op 23 mei. Klik op de volgende link: LIBIS Gebruikersdag 2023.

Limo

Alma

Resource Management

Fulfillment



Limo

LIBISnet Werkgroep Limo

Op 9 mei ging de vorige vergadering van de Werkgroep Limo door. Het verslag vind je op libis.helpdocs.

Primo Analytics en de Resource Recommender

Op de LIBIS Gebruikersdag werden twee nieuwe tools voorgesteld: Primo Analytics en de Resource Recommender. De presentatie vind je op libis.helpdocs.

Primo Analytics is nu beschikbaar voor de leden van de Werkgroep Limo en wordt gradueel uitgerold voor alle LIBISnet-partners. Instellingen die snel van start willen gaan met Primo Analytics kunnen een berichtje sturen naar de LIBIS Helpdesk.

In de presentatie vind je ook vele voorbeelden van hoe je de Resource Recommender kan gebruiken om bronnen in de kijker te zetten en om allerlei info van de bibliotheek onder aandacht van je gebruikers te brengen.

Idea Exchange: stem mee op ideeën om Limo te verbeteren

Alle medewerkers van de instellingen die de Primo en Alma software gebruiken, kunnen mee stemmen om verbeteringen te realiseren. Dank voor jullie stem zodat de voorstellen die voor LIBISnet belangrijk zijn meer in the picture komen.

Ideeën voor Primo:

Nieuw in de mei-release

Nieuwe operator in Geavanceerd zoeken: Is exact

De operator Contains the phrase in Geavanceerd zoeken levert resultaten op die de exacte woordencombinatie bevatten, maar daarnaast ook mogelijk andere termen. Bij korte zoekacties kan dit uiteraard heel wat ruis opleveren.

Er is nu een nieuwe operator Equals exact phrase die wel enkel de records teruggeeft waarin het veld waarop je zocht je exacte zoekterm(en) bevat en niets meer. Dit kan voor zoeken op titel, auteur/medewerker en op onderwerp.

Image Placeholder

Onderstaande tabel illustreert de verschillen tussen de operatoren Contains exact phrase en Equals exact phrase.

Image Placeholder

Een verschil is dus o.m. dat bij de operator Contains the phrase de volgorde van de zoektermen geen belang heeft, terwijl dat wel het geval is bij Equals the phrase. Een zoekactie op “Shakespeare, William” als auteur vindt dus niet de records terug waarbij de auteur is ingegeven als “William Shakespeare”.

De links op auteur, medewerker en onderwerp in het volledige record lanceren nu ook een zoekactie met de operator Equals the phrase, zodat waarschijnlijk minder records gevonden worden. NB. Omdat de nieuwe operator niet werkt voor het veld Series, blijven die links werken zoals vroeger, met de operator Contains the phrase.

De aanpassingen voor deze nieuwe operator worden uitgerold tijdens de zomer. Instellingen die bij het doorlinken op auteur/medewerker en onderwerp liever de operator Contains the phrase blijven gebruiken kunnen dit doorgeven via de LIBIS Helpdesk.

Filters per type bron onder de zoekbox

Image Placeholder

Via deze filters kan de eindgebruiker makkelijk beperken op veelgebruikte types documenten of types die de bibliotheek meer in de kijker wil zetten. 6 types kunnen naast elkaar getoond worden en 4 bijkomende types via een keuzelijst. Het gaat om een pre-filter, geen facet. NB. voor sommige zoekacties verschilt het aantal resultaten, beperkt met de top filter t.o.v. het aantal resultaten beperkt via de facet “Type Bron”.

Instellingen die de nieuwe filters willen uitproberen kunnen dit doorgeven via de LIBIS Helpdesk.

Afsluiten van Limo-sessies

Vroeger werden Limo-sessies niet door het systeem beëindigd, maar sinds mei 2023 duurt een sessie maximal 10 uur.

In de loop van de zomer worden verder volgende settings voor alle instellingen geconfigureerd:

  • Kort voordat de sessie afloopt komt hierover een schermboodschap en krijgt de gebruiker de mogelijkheid om de sessie te verlengen – dit is voor de duur van 7 dagen.
  • Wanneer de gebruiker niet gereageerd heeft op deze boodschap en de sessie dus niet verlengd is, verschijnt volgende boodschap op het scherm. De gebruiker kan er dan in My Library Account voor kiezen dat sessies niet meer automatisch beëindigd worden.
Image Placeholder

Meer info vind je in de release Notes van Ex Libris. Instellingen die bovenstaande settings willen aanpassen kunnen hiervoor de LIBIS Helpdesk contacteren.

Ook betaalde kosten in het overzicht in My Library Account

Via het overzicht van de kosten in My Library Account kan je nu niet alleen de lijst van je openstaande kosten bekijken, maar ook de betaalde kosten.

Image Placeholder



Alma

Resource Management

LIBISnet Werkgroep Resource Management

Op 1 juni ll. vergaderde de LIBISnet Werkgroep Resource Management. Een powerpoint die de leidraad vormde voor die vergadering en het voorlopig verslag kan je raadplegen op de volgende pagina: LIBISnet WG Resource Management - Verslagen. Hieronder worden de belangrijkste thema's en beslissingen op het vlak van catalografie bondig toegelicht. Lees zeker ook de meer uitgebreide documentatie die via links in deze nieuwsbrief beschikbaar is.

Omzetting van 996-tags naar lokale extensies

Alle 996-tags die nog foutief als gewone tags in de Network Zone bib records aanwezig waren, werden in de afgelopen maanden omgezet naar lokale extensies in de juiste Institution Zones. Veel dank aan de collega's in verschillende bibliotheken die hielpen bij het verzamelen van de juiste informatie.

Het is ook belangrijk om in de toekomst dit ook zo te houden: daarom verwijzen we nog eens naar de pagina op libis.helpdocs waar beschreven wordt hoe je 996-tags op een correcte manier toevoegt. Let ook op: doe dit nooit door in het record zelf achter een tag 996 het subveld $$9 local toe te voegen. Deze records lijken dan in orde maar zijn het in werkelijkheid niet.

Werkgroep rond cultureel-sensitief taalgebruik

Taal evolueert voortdurend en het is duidelijk dat ook het taalgebruik in de bibliotheekcatalogus bepaalde ontwikkelingen moet volgen. KADOC startte een project om kritisch te kijken naar woord- en taalgebruik in archief- en documentbeschrijvingen. Binnen LIBISnet willen we een gelijkaardig traject opzetten met een tijdelijke werkgroep die een dubbel doel heeft: bestaande problemen in de catalogus identificeren en remediëren maar ook een kader vastleggen voor de redactie van nieuwe beschrijvingen.

Er zijn al een aantal kandidaat-leden voor deze tijdelijke werkgroep maar wie geïnteresseerd is in dit thema en graag wil meewerken, kan zich nog aanmelden via een mailtje naar de LIBIS Helpdesk.

Analytische catalografie van elektronische artikels

Met de evolutie van gedrukte naar elektronische en digitale collecties, treedt er ook een verschuiving op binnen de praktijk van de analytische catalografie of het 'excerperen': meer en meer worden naast of i.p.v. gedrukte tijdschriften ook e-journals exhaustief of selectief op artikelniveau ontsloten. Het is daarom belangrijk om ook voor dit proces een aantal afspraken vast te leggen, ook omdat er een paar belangrijke verschillen zijn in Alma die de workflows en datamodellen van fysieke tijdschriften en artikels niet één-op-één toepasbaar maken voor het beschrijven van de elektronische versies.

Een beperkte set van basisafspraken werd toegevoegd aan de libis.helpdocs-pagina rond artikels. Wanneer zowel de gedrukte als elektronische versie van een artikel moeten beschreven worden, moeten er 2 bibliografische records zijn. Maar deze records zullen natuurlijk sterk op elkaar lijken: daarom werd een workflow uitgewerkt die toelaat om vertrekkend van een fysieke artikelbeschrijving, zeer snel maar correct een elektronische versie van het record te maken om er vervolgens een portfolio of representation aan te koppelen. Deze workflow is uitgebreid beschreven op libis.helpdocs: Een record voor een D/E-artikel op basis van het record van de fysieke versie.

E-collections delen tussen LIBISnet-partners

Tot nu konden lokale e-collections en portfolios enkel aangemaakt worden in de afzonderlijke Institution Zones van het LIBISnet. Nadeel is dat deze dan ook enkel raadpleegbaar zijn in de Limo-view van die partner. Met het nieuwe systeem van Network Zone e-collections wordt dit opgelost. Deze e-collections worden volledig beheerd in de Network Zone. Partners die geïnteresseerd zijn kunnen een dergelijke collection laten activeren zodat de portfolios ook beschikbaar worden voor hun gebruikers via Limo. Een eerste e-collection die op deze manier wordt aangeboden is Rechtsreeks, een collectie met vrij beschikbare Belgische juridische referentieliteratuur die wordt opgebouwd door de Faculteitsbibliotheek Rechtsgeleerdheid van de KU Leuven. Wie deze e-collection wil laten activeren, kan dit vragen via de LIBIS Helpdesk.

In de toekomst hopen we dit aanbod uit te breiden met nieuwe collecties. Deze moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen. Je leest er meer over in het dossier over e-inventory.

Antilope 2023

De gegevens over de tijdschriftencollecties van LIBISnet-partners in de Antilope-database is aan een update toe. Door omstandigheden dateert de laatste gegevensoverdracht van het najaar 2019. Op libis.helpdocs werd een projectpagina opgezet waar het verloop van het project wordt geschetst: Antilope 2023. Voor de eerste stappen is hulp nodig vanuit de partnerbibliotheken: zij beslissen of ze deelnemen of niet en kunnen ook in Alma de nodige ingrepen doen om tijdschriften die niet via Antilope gepubliceerd mogen worden, te 'oormerken' zodat ze bij de latere dataverwerking kunnen worden uitgesloten. Binnenkort wordt met elk van de partners hierover contact opgenomen.

Verwijderen van niet-beschikbare tijdschriften en artikels uit Alma

In vele bibliotheken worden de fysieke tijdschriftencollecties afgebouwd. Daardoor bevat Alma ondertussen meer dan 16.000 bibliografische records van tijdschriften die in geen enkele bibliotheek nog beschikbaar zijn. Aan deze records hangt ook een veelvoud van artikelbeschrijvingen die vanzelfsprekend ook niet meer geraadpleegd kunnen worden. Voor de Limo-gebruikers vormt dit geen probleem: deze records worden sowieso niet gevonden/getoond in Limo. Maar voor verschillende back office-processen zitten deze records 'in de weg'. Daarom zullen ze in de komende maanden verwijderd worden. Daarbij wordt natuurlijk erg omzichtig tewerk gegaan zodat geen nog relevante records verloren gaan.



Alma

Fulfillment

LIBISnet Werkgroep Fulfillment

De Libisnet Werkgroep Fulfillment heeft online vergaderd in april en begin juni. De verslagen van beide vergaderingen kunnen jullie terugvinden op de libis.helpdocs-pagina van de LIBISnet Werkgroep Fulfillment!

Hier kan je eveneens de samenstelling van de Werkgroep terugvinden! Niet elke partner is vertegenwoordigd in deze werkgroep. Bij deze nogmaals een warme oproep aan iederéén die geïnteresseerd is om de werkgroep te vervoegen!! (bijkomende info te verkrijgen via: jorinde.sercu@kuleuven.be of gijs.noels@kuleuven.be)

Request Cancellation Reasons!

Sinds de February release is het mogelijk om in elke instelling de annulatieredenen te configureren voor gewone aanvragen, maar ook voor IBL aanvragen.

Image Placeholder

Graag een seintje aan helpdesk@libisnet.be indien jullie de lijst willen wijzigen!